Projects

Back to projects
Interiors
Lyca Health
JPA were approached to design the flagship private medical diagnostic imaging, physiotherapy rehab and consulting room facility for Lyca’s new healthcare division in the ground floor premises of an office building in one of London’s two main financial districts at Canary Wharf.
Client
Lyca Health
Category
Interiors
Understanding the customers

Lyca Health in Westferry caters mainly to executives and staff from the surrounding office and commercial complexes.

The result is a smart, high-end, contemporary interior which is warm, welcoming and elegant to ensure that the visitor enjoys as relaxed and stress-free an experience as possible while the highly skilled medical specialists who work there have pride and relish working in the environment.

Considered design details

A wide sweeping concourse emanating from a relatively restricted entrance acts as constant reassuring focal point that contains the main waiting areas and circulation route through the facility.

At a practical level, the nature of the site within a mixed-use development that remained in operation throughout the contract meant that a raft of complex noise and fire suppression, structural and power supply issues had to be integrated seamlessly into the design.

A second healthcare facility in Orpington

At the same time we were asked to develop designs for a second site at Orpington in outer south east London. This facility is aimed at a slightly different audience in that the patients will live rather than work in reasonably close proximity and be from a slightly older demographic.

This means that the interiors have a soft, relaxed ambience which is finished in restful colours with furniture which is stylish and modern but which is ergonomically tailored to ensure that it is both comfortable and easy for visitors with mobility issues to use.

Otherwise the design process had to seamlessly integrate many of the same technical challenges which arose at Canary Wharf.

Carefully considered layout to create a sense of well being

It is accommodated in a 1,500 m² ground floor premises of a business park unit which has also been converted to create a diagnostic medical imaging centre containing the very latest specification medical diagnostic equipment as well as treatment rooms, consulting rooms, physio rehab rooms and a gym / fitness studio.

The consulting and treatment rooms are arranged around a landscaped courtyard which enhances the feeling of well being and calmness while acting as a reference point for the main circulation routes through the building.

A second phase is planned and will incorporate a specialist, complementary diagnostic and treatment modality.

Related projects

Interiors
Westminster Healthcare, Chennai
View project
Interiors
Umaid Bhawan Palace Jodhpur
View project

Related articles

Thought pieces
Design trends 2017
Read article